Schenkingen

De notaris kan u adviseren over schenkingen en de fiscale gevolgen daarvan.

Wat is een schenking?

Een schenking is een overeenkomst zonder tegenprestatie, waarbij u uit vrijgevigheid geld of goederen aan iemand geeft. De schenking komt ten laste van uw vermogen en levert bij de ontvanger (de begiftigde) een verrijking op.

Waarom schenkt u?

Misschien schenkt u om later belasting te besparen of omdat het u gewoon een prettig gevoel geeft iemand iets van uw vermogen te gunnen. U kunt o.a. schenken aan uw kinderen, uw kleinkind, aan een vriend, een goed doel of bijvoorbeeld aan de kerkgemeenschap. U mag zoveel schenken als u zelf wilt. Maar slechts een beperkt bedrag is onbelast: over de rest betaalt u, of de ontvanger, belasting. Hoeveel dat is, hangt af van uw persoonlijke en financiële situatie. Laat u hierover van te voren goed informeren, zodat u daarna de hoogte van de schenking kunt bepalen.

U kunt ook eenmalig belastingvrij tot een bedrag van 100.000 euro schenken. Dit bedrag moet de ontvanger dan wel besteden aan zijn eigen woning of besteden aan een opleiding.

Heeft u een notaris nodig om te kunnen schenken?

Voor het doen van een schenking in contanten bent u niet verplicht om bij een notaris langs te gaan, maar schenken met een notariële akte heeft wel veel voordelen. Voor u en voor degene die de schenking ontvangt. Bovendien is de notaris op de hoogte van de juridische en fiscale gevolgen van schenken en kan u hierover op voorhand van advies dienen. 

De voordelen van schenken via de notaris:
De voordelen van schenken via de notaris:

Voor het doen van een schenking in contanten bent u niet verplicht om bij een notaris langs te gaan, maar schenken met een notariële akte heeft wel veel voordelen. Voor u en voor degene die de schenking ontvangt. Bovendien is de notaris op de hoogte van de juridische en fiscale gevolgen van schenken en kan u hierover op voorhand van advies dienen. 

De voordelen van schenken via de notaris:

 1. U kunt bepalen of u uw schenking eventueel herroept.
 1. U kunt voorwaarden verbinden aan de schenking.
  In een notariële akte kunt u voorwaarden opnemen. Deze zullen door middel van de notariële akte de door u gewenste gevolgen hebben.

Bijvoorbeeld:

 • De ontvanger mag uw schenking alleen voor een specifiek doel gebruiken, zoals voor studie, trouwen of het kopen van een huis.
 • De ontvanger moet een bepaalde leeftijd bereiken om vrij over het geld te kunnen beschikken. Bijvoorbeeld op zijn/haar 18e of 25e.
 • Wanneer de ontvanger en zijn/haar partner gaan scheiden, kunt u er door middel van een uitsluitingsclausule voor zorgen, dat de gewezen partner geen aanspraak kan maken op de schenking.

Bovenstaand zijn slechts een paar voorbeelden. Er zijn ook andere voorwaarden, die op uw situatie, of op die van de ontvanger, van toepassing kunnen zijn. De notaris kan u hierover adviseren.

  1. De notaris informeert u over fiscaal voordeel
   Wat voor u fiscaal voordelig kan zijn, hangt af van uw persoonlijke situatie. De notaris kan u helpen met zijn kennis en kunde omtrent de fiscale gevolgen, zodat u de beste keuze kunt maken.
  2. U kunt over de schenking een bewindvoerder benoemen
   U kunt geld dat u aan iemand schenkt, onder bewind stellen. Dat betekent dat de ontvanger niet zomaar over het geld kan beschikken en zelf kan bepalen wat hij/zij ermee doet. De bewindvoerder bepaalt samen met de ontvanger waar het geld aan besteed wordt. U kunt zichtzelf ook als bewindvoerder aanwijzen.
  1. Als er meerdere kinderen zijn
   Als u meerdere kinderen heeft, en u wilt bijvoorbeeld aan de één wel en aan de ander niet schenken, is het zéker verstandig om hierover informatie in te winnen bij de notaris en e.e.a. te laten vastleggen in een notariële akte.

Bel ons:

078-630 98 68
U kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00-12:30 uur en van 13:30-17:00 uur.

E-mail ons:

notaris@dovianus.com

Waarom kiest u voor ons?

Deskundig en persoonlijk advies

Informele sfeer

Gunstige all-in tarieven

Bent u de ontvanger van een schenking?

De Successiewet regelt de belasting over schenkingen en erfenissen. Als u een schenking ontvangt moet daarover eventueel schenkbelasting worden betaald.

Heeft u vragen over schenken of bent u zelf de ontvanger van een schenking? Mr. Remus Dovianus kan u adviseren en van dienst zijn over alle zaken omtrent schenkingen. 

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Bel ons gerust op telefoonnummer: 078-630 98 68 of stuur ons een e-mail: notaris@dovianus.com

Menu