Samenleven

Wanneer u gaat samenwonen is het verstandig om na te denken over een samenlevingscontract.
De notaris kan u adviseren en van dienst zijn.

Samenleven: een samenlevingscontract

U heeft plannen om met uw partner te gaan samenwonen. Een leuke tijd, waarin u allerlei zaken gaat regelen, zoals het inrichten van uw woning en het gezamenlijk aanschaffen van spullen. Ook een gezamenlijke rekening openen ligt voor de hand.

Samenwonen is een goede gelegenheid om na te denken over een samenlevingscontract. Zeker wanneer u van plan bent een huis te kopen. Of als er kinderen komen. Maar ook wanneer er via uw werkgever een pensioenregeling is, die wellicht ten goede van uw partner zou kunnen komen.

Waarom een samenlevingsovereenkomst?

U gaat samen financiële verplichtingen aan. Niet alleen bij een koopwoning, maar ook als u kiest voor een huurhuis of wanneer de één bij de ander intrekt, is het verstandig om deze zaken op papier vast te leggen. Heeft u wel eens nagedacht over wat er gebeurt als de relatie onverhoopt eindigt? Of wat er gebeurt met schulden en bezittingen als één van u plotseling komt te overlijden? Zonder dat er afspraken zijn vastgelegd in een samenlevingsovereenkomst kan dit voor de achterblijver nadelige gevolgen hebben.

Wat gebeurt er als ik niets regel?

Wanneer u samenwoont zonder samenlevingsovereenkomst en niet gehuwd of geregistreerd partner bent, dan heeft de wet niets voor uw relatie geregeld. Dan zijn dus alle bezittingen en schulden voor ieder afzonderlijk. Komt een van u beiden te overlijden, dan gaan zijn/haar bezittingen en schulden automatisch naar zijn/haar familie. Het kan dan dus gebeuren dat u of uw partner, dakloos wordt en/of alle financiële verplichtingen rondom het levensonderhoud ineens alleen moet dragen.

In een samenlevingsovereenkomst kunt u regelen welke goederen en geld van u samen zijn en wat er moet gebeuren met uw woning en uw pensioen als een van beiden komt te overlijden. Maar ook wat er moet gebeuren wanneer de relatie eindigt door een vroegtijdig uiteengaan als gevolg van onenigheid.

Bel ons:

078-630 98 68
U kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00-12:30 uur en van 13:30-17:00 uur.

E-mail ons:

notaris@dovianus.com

Waarom kiest u voor ons?

Deskundig en persoonlijk advies

Informele sfeer

Gunstige all-in tarieven

De voordelen van een samenlevingsovereenkomst

Duidelijke afspraken vooraf, voorkomen vaak wrijving en ongenoegen in de relatie. Bovendien wordt uw relatie door middel van een samenlevingsovereenkomst, huwelijk of geregistreerd partnerschap, erkend door officiële instanties. Dan pas kan u bijvoorbeeld aanspraak maken op een partnerpensioen. Ook kunnen fiscaal partners elkaar bepaalde aftrekposten toedelen, zoals hypotheekrenteaftrek. Welke (fiscale) voordelen er in dit geheel nog meer kunnen zijn, kan de notaris u uitleggen en u hierover verder adviseren.

Wat kan ik regelen in een samenlevingsovereenkomst?

Wat er precies in een samenlevingsovereenkomst komt te staan, bepaalt u zelf, samen met uw partner. De notaris zal u hierbij adviseren, zodat de samenlevingsovereenkomst geheel afgestemd wordt op uw wensen en persoonlijke situatie. Voor fiscaal partnerschap en het partnerpensioen eisen de Belastingdienst en de pensioenfondsen wel dat u een zorgplicht jegens elkaar vastlegt.

Wilt u bezittingen, schulden of een erfenis juist niet samen delen? Ook dit kunt u juridisch vastleggen in de samenlevingsovereenkomst. Uiteraard kunt u geen informatie in het samenlevingscontract zetten zonder dat uw partner hier van weet en er zijn/haar goedkeuring aan heeft verleend.

Wilt u regelen wat u samen wilt delen of juist apart wilt houden? Of heeft u andere vragen over hoe u diverse aspecten rondom het samenwonen juridisch kunt vastleggen? Samen met mr. Remus Dovianus kunt u bepalen wat het beste aansluit op uw situatie. Neemt u gerust contact op met ons notariskantoor.

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Bel ons gerust op telefoonnummer: 078-630 98 68 of stuur ons een e-mail: notaris@dovianus.com