Bedrijfsopvolging

Wij adviseren u over de juridische en fiscale regels bij bedrijfsopvolging.

Hoe regelt u het beste een bedrijfsopvolging?

Als ondernemer bent u gedreven in wat u doet, en u heeft mede daardoor een mooi, succesvol bedrijf opgebouwd. U bent trots op uw bedrijf, waar u heel wat uren in heeft gewerkt. Natuurlijk wilt u dat uw bedrijf blijft voortbestaan. Tijdens uw leven, maar ook als u wilt stoppen met werken of opeens wegvalt door ziekte of overlijden. Bedrijfsopvolging is één van de belangrijkste en meest lastige fasen in het bestaan van een (familie)bedrijf.

Uit onderzoek blijkt dat 10 tot 30% van de bedrijfsopvolgingen niet goed verloopt.

Dat komt onder meer doordat emoties zoals vertrouwen in- en bezorgdheid over onderlinge familiebanden of andere relaties tussen belanghebbenden, een belangrijke rol spelen. Maar ook, omdat wetten en regels met betrekking tot bedrijfsopvolging in de praktijk  complex en weerbarstig zijn.

Wat doet de notaris voor u?

Om de continuïteit van uw bedrijf te waarborgen, is het belangrijk dat u de juiste omstandigheden creëert om later uw bedrijf op een goede manier over te dragen. De notaris kan u daarbij helpen en adviseren over de van toepassing zijnde juridische en fiscale regels.

Bedrijfsopvolging ‘bij leven’ of door middel van een testament?

Het is raadzaam om tijdig te beginnen met uw bedrijfsopvolging. De voorkeur gaat uit naar een regeling ‘bij leven’, ondanks dat dit fiscaal minder aantrekkelijk is. Het voordeel van een regeling bij leven, is dat de kans op een geslaagde bedrijfsopvolging groter is, indien u zelf actief betrokken bent bij de uitvoering van de overdracht aan uw opvolger. De bedrijfsoverdracht kan uiteraard ook geregeld worden in uw testament. Door middel van een testament kunt u ervoor zorgen dat er tussen uw opvolger en uw overige erfgenamen zo min mogelijk onenigheid ontstaat over de afwikkeling van uw nalatenschap ontstaat.

Bel ons:

078-630 98 68
U kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00-12:30 uur en van 13:30-17:00 uur.

E-mail ons:

notaris@dovianus.com

Waarom kiest u voor ons?

Deskundig en persoonlijk advies

Informele sfeer

Gunstige all-in tarieven

Naast het bespreken van de verschillende mogelijkheden om uw onderneming over te dragen aan uw kind/opvolger, adviseert de notaris u of uw erfgenamen ook over:

  • De fiscale gevolgen van de overdracht van uw onderneming.
  • De continuïteit van de onderneming.
  • De eventuele fasering van de overname, waardoor deze beter financierbaar wordt.
  • Uw pensioensvoorziening en die van uw nabestaanden.
  • Uitstel van belastingbetaling (z.g. geruisloze doorschuiving).
  • Het verzorgen van de aangifte voor de erfbelasting.

Of u nu uw bedrijfsopvolging reeds bij leven of door middel van een testament wilt regelen, mr. Remus Dovianus geeft u een op uw persoonlijke situatie toegesneden advies. Neemt u gerust contact op met ons notariskantoor voor het maken van een afspraak.

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Bel ons gerust op telefoonnummer: 078-630 98 68 of stuur ons een e-mail: notaris@dovianus.com

Menu